JAUHI DIRI ANDA DARI REGENCY HOSPITAL YANG MENGARUT!

15 Apr 20127comments

Hospital Singapore di JB yang mengamalkan racism dan Chauvisme!
Aku tak pernah tengok sebuah Hospital yang mengamalkan racism dan dasar perkauman yang sangat serius melainkan sebuah hospital yang berasal daripada Singapurak iaitu Regency Hospital!

Aku terpanggil menulis pengalamanku sendiri di Hospital Racist Regency! Kenapa aku masuk ke hospital tu , malas aku nak citer, ape yang aku nak citer adalah kalau korang orang Melayu, korang akan kena bayar full payment dahulu sebelum keluar hospital, which is for me , its fine. But its going to be so funny , apabila orang CINO yang masuk sama macam aku kat hospital tu, dah kebetulan keluar sama, dia tak CUKUP DUIT. DIA DIBOLEHKAN BAYAR HANYA 10% daripada Payment Hospital!!! Tu Aku pelik!

Lepas tu aku berbual la ngan staff Melayu yang kerja kat situ. Terkejut aku dengar luahan daripada pekerja tersebut! Dia memberitahu, ada satu kes kematian bayi Melayu  pada tahun lepas(2011) , parent dia nak bawak keluar mayat bayi ini dengan penuh kesedihan. Apa yang malangnya, ibubapa bayi tersebut tidak dapat membayar RM 4000 full..depa nak bayar RM 2K dahulu.kemudian dia akan bayar sekali lagi.. Pihak Hospital tidak membenarkan bayi berkenaan dikeluarkan sehinggalah ibubapa bayi tersebut meminjam wang daripada kawan mereka, barulah mereka boleh bawak keluar mayat bayi mereka untuk disempurnakan. Itu tidak mengapa, mungkin REGENCY hospital ni takut ibu bapa ni tak bayar.Its Fine. Tak apa, memang prosedur hospital! Hospital lain pun begitu juga!

Tapi yang menyakitkan hati , Kalau mayat berkenaan adalah daripada bangsa Cina, mereka dibolehkan pula membawa keluar mayat meskipun tidak membayar penuh! Cerita staff tersebut dengan penuh emosi!

Bukan itu sahaja, kenaikan pangkat kakitangan, kenaikan gaji kakitangan sehinggalah kepada pemberian cuti , itu pun perlu mengikut keutamaan BANGSA dan KETURUNAN! 


Kalau anda berketerunan Cina, PASTI gaji anda akan lebih tinggi berbanding jikalau anda berbangsa MELAYU walaupun pangkat anda adalahh sama dan kerajinan anda lebih tinggi daripada Saff bangsa Cina! Ini diceritakan sendiri oleh staff Melayu berkenaan! 

Aku tanya kat dia, kenapa tak keluar je cari hospital lain??! Dia cakkap, kebanyakan staff di sini sedang menunggu Sebuah hospital KPJ yang di dalam pembinaan. "Abang, kalau hospital KPJ ni siap, kompem kami akan keluar dari Hospital Regency ni! Kami akan berhenti secara mengejut beramai2 ! biar padan muka Cina Singapore nih!" Jelas beliau dengan geram.

Aku dengar pon aku geram!Hospital ini merupakan satu contoh daripada ribuan Company Singapore yang bertapak di Malaysia. Mereka seperti menganggap orang-orang Melayu ni macam HAMBA DEPA! Aku bukan nak jadi racist! tp mereka mengamalkan RACISM dahulu dengan sikap Chauvisme mereka berbanding kite!   

Alamat Regency Hospital Mengarut!
Orang-orang Melayu kena Hati-hati dengan hospital ini jikalau anda sedang mencari kerja ataupun sedang sakit untuk terima rawatan!

Regency Specialist Hospital 
No. 1 Jalan Suria, Bandar Seri Alam
81750 Masai, Johor, Malaysia
Main Line:               +607 381 7700      
Fax:               +607 388 7666
221 Balestier Road,
#03-04 ROCCA Balestier,
Singapore 329928

Tel:             6258 8798      
Fax: 6252 9953
Email:           info@regencyspecialist.com
Website:       www.regencyspecialist.com


Share this article :

+ comments + 7 comments

15 April 2012 04:17

fuhhh jenuh la orang kita kalau hospital macam ni

Anonymous
15 April 2012 05:05

Saya setuju, elok pulau je hospital yg mengamalkan dwistandard mengikut bangsa. Tidak beretik

Anonymous
15 April 2012 17:48

pulau kan Regency Racist...sepertimana negara kelahiran mereka Pulau Singapura!

Anonymous
12 July 2013 19:53

racism ni bkn kt regency je..kt hampir semua company cina mcm ni..not surprised

Anonymous
30 December 2013 09:47

SAYA CINA MALAYSIA AMBIL X-RAY DI-REGENCY UNTUK FOMEMA ,SAYA RASA MEREKA BUKAN NAK MERAWAT ....CARI UNTUNG SAJA

Anonymous
30 June 2014 22:59

Admit anak ..2ari lps
Nurse servis mcm hampeh... Tegur patien x beradab..,,ngalahkn hospital kerajaan

Anonymous
4 September 2014 07:30

Staff baru kena sign kontrak 3 tahun .klu berhenti kena bayar 64k.

Post a Comment

Kami tidak bertanggungjawab dengan komen anda. Silalah komen , jangan mengomel. MHS cadangkan agar tuan/puan gunakan nama tak kisah lah panggilan atau sebenar. Tak perlu lah pakai anonnymous/anon. itu lebih beretika...


 
Support : Copyright © 2012-2020. MHS - All Rights Reserved: MyHomeSoil Design Team