KAUM CINA PALING AKTIF DAFTAR PENGUNDI

2 Jul 20142comments

Walaupun berita ini telah dikeluarkan 2 hari yang lepas di dalam Utusan, namun MHS rasa terpanggil untuk menyalin kembali berita ini atas semangat demokrasi. 

Berita: Kaum Cina masih merupakan golongan paling aktif mendaftar sebagai pengundi apabila lebih 30% daripada kalangan mereka yang telah berumur 21 tahun ke atas telah mendaftar dengan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) meskipun komposisi kaum itu di Malaysia hanya 23%. 


Atas semangat Demokrasi, MHS menyeru kaum Melayu dan India untuk sama-sama mendaftar sebagai pengundi sebagaimana yang dilakukan oleh kaum Cina. Hal ini kerana, adalah sangat tidak demokrasi sekiranya hanya satu kaum sahaja yang berusaha bersungguh-sungguh untuk mengundi dan lain-lain kaum hanya ambil sikap tidak endah. 

Dalam Demokrasi, proses pengundian adalah satu keistimewaaan kepada setiap warganegara untuk menentukan pucuk pimpinan pilihan majoriti. Sama lah macam mahu memilih Ketua Kelas di sekolah.  Mahukah anda Ketua Kelas yang dipilih itu bukan atas pilihan orang ramai? Fikirlah. 
Share this article :

+ comments + 2 comments

22 December 2017 at 04:52

Tahniah untuk jawatan ini Tanpa pergi ke "Seperti", tweet yang kecil sering berfungsi untuk menandakan persetujuan saya, walaupun saya tidak dapat mengatakan apa-apa dengan komen.
avenir amoureux gratuit

Post a comment

Kami tidak bertanggungjawab dengan komen anda. Silalah komen , jangan mengomel. MHS cadangkan agar tuan/puan gunakan nama tak kisah lah panggilan atau sebenar. Tak perlu lah pakai anonnymous/anon. itu lebih beretika...


 
Support : Copyright © 2012-2020. MHS - All Rights Reserved: MyHomeSoil Design Team