KHASIAT: HARITU BAWANG PUTIH, KINI BAWANG MERAH!

6 Dec 20120 commentsPada hari jumaat ni, MHS nak santai-santai jer berkongsi artikel dengan pembaca berkenaaan khasiat-khasiat makanan kita. Jikalau hari itu, MHS kongsikan khasiat bawang putih, hari ini MHS kongsikan pula khasiat bawang merah! ... 

Antara khasiat bawang merah adalah :-
1. Bawang merah dapat mengubati penyakit yang berkaitan dengan sistem penghadaman, seperti masuk angin, sembelit dan masalah cacing.
Mungkin beliau ada masalah sembelit. 
2. Bawang merah dapat memperbaiki sistem peredaran darah dan mengelakkan radang limpa serta tekanan darah.
3. Walaupun bau bawang merah tidak menyenangkan tetapi sebenarnya bawang merah sangat baik untuk memperbaiki sistem pernafasan.
4. Bawang merah dapat mengubati penyakit bengkak mata dan mengatasi masalah selaput putih dimata.
5. Jika korang mempunyai bisul sapukanlah bisul korang itu dengan bawang merah kerana bawang merah dapat membantu meredakan bengkak pada bisul.
6. Bawang merah dapat membangkitkan selera untuk korang yang kurang berselera untuk makan.
7. Jika korang menghadapi kabur penglihatan dan sakit telinga banyakkan makan bawang merah kerana bawang merah membantu mengurangkan masalah korang.
8. Biji bawang merah dikatakan dapat mengurangkan risiko dari masalah botak.
Share this article :

Post a comment

Kami tidak bertanggungjawab dengan komen anda. Silalah komen , jangan mengomel. MHS cadangkan agar tuan/puan gunakan nama tak kisah lah panggilan atau sebenar. Tak perlu lah pakai anonnymous/anon. itu lebih beretika...


 
Support : Copyright © 2012-2020. MHS - All Rights Reserved: MyHomeSoil Design Team