PROJEK TELOK KEMANG: BUKAN TERBENGKALAI , MANGKOK!

22 Oct 20121comments


Projek penambakan dan mengindahkan pantai di Batu 8, Teluk Kemang didakwa terbengkalai sepertimana yang dibangkitkan parti pembangkang (PR) KLIK, baru-baru ini adalah sama sekali tidak benar.

Bukan terbengkalai, tetapi ianya tergendala sementara akibat hakisan serta kekurangan pasir untuk tujuan tersebut.

Kerajaan negeri juga telah mengambil inisiatif dan mendapat kelulusan dari kerajaan negeri Melaka untuk mengambil pasir dari luar kawasan Negeri Sembilan bagi mengatasi masaalah yang berlaku bagi meneruskan projek tersebut seperti sediakala.

"Pantai kita semakin terhakis dan aliran ombak sentiasa berubah menyebabkan pantai menjadi pendek.

"Kerajaan telah memulakan projek penambahbaikan di kawasan pantai dan berjaya dalam fasa pertamanya, beberapa tahun lepas di pantai Batu 4, Port Dickson," katanya kepada media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di Seremban, semalam.

Kata DS Haji Mohamad, pihak kontraktor telah mendapat kelulusan daripada kerajaan negeri Melaka untuk mengambil pasir bagi penambakan dan sebaik diterima kelak, projek tergendala ini disambung semula.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) negeri, Hashim Osman berkata, projek penambakan pantai itu akan melibatkan laluan sepanjang 1.7 kilometer di sini.

Katanya lagi, apabila siap kelak kawasan riadah ini akan menjadi lebih luas dan mampu menarik perhatian pengunjung di lokasi popular ini.

"Selain penambakan, lokasi ini juga akan diindahkan dengan landskap baharu yang lebih segar," katanya.

Katanya, apa yang kerajaan laksanakan ini akan membawa pelbagai kelebihan kepada peniaga sekitar antaranya penambahan bilangan pengunjung dan bukan mengurangkan kehadiran mereka.

"Apabila masalah mendapatkan pasir ini selesai, projek ini akan bermula secepat mungkin," katanya.


Dipetik : http://warighn9.blogspot.com/2012/10/projek-di-panta-bt8-bukan-terbengkalai.html
Share this article :

+ comments + 1 comments

Anonymous
23 October 2012 at 18:57

Betul tu. Teluk Kemang pasir takde lg dah.... Bijak betul oghang be end nie... Pandai betul lu buat lawak bodoh ye... Haa haa...

Post a comment

Kami tidak bertanggungjawab dengan komen anda. Silalah komen , jangan mengomel. MHS cadangkan agar tuan/puan gunakan nama tak kisah lah panggilan atau sebenar. Tak perlu lah pakai anonnymous/anon. itu lebih beretika...


 
Support : Copyright © 2012-2020. MHS - All Rights Reserved: MyHomeSoil Design Team