KHIANAT DI SUNGAI LUI!

29 Nov 20120 comments


Sungai Lui – Kediaman dan pejabat dua pemimpin tempatan di sini menjadi sasaran khianat apabila disimbah cat merah dan dilontar mercun dalam dua insiden berasingan . Kes pertama membabitkan tiang pagar rumah dan penjabat Adun Sungai Lui Datuk Zainal Abidin Ahmad – Felda Lui Barat.

Zainal berkata beliau mengesyaki perbuatan khianat itu adalah rentetan daripada isu ladang Gatco yang diperjuangkannya. Menurutnya sebelum kejadian, ada individu yang membuat panggilan ke rumahnya kira-kira 9.40 malam dan mengeluarkan kata-kata kesat kepada isteri dan anaknya.

Sementara itu dalam kes kedua, kediaman wakil Masyarakat India Kampung Gatco pula dilontar mercun malam kelmarin. 

Isu Gatco: 

Hasil rundingan, Thamarai Holding setuju bagi tanah kepada peneroka asal –Menteri Besar
SUNGAI LUI, 13 Julai – Satu keputusan dan formula penyelesaian kemelut status tanah di Kampung Serampang Indah, yang dimiliki oleh Gatco satu ketika dahulu, akhirnya dapat diselesaikan Kerajaan Negeri melalui perundingan dengan tuan tanah baru iaitu Thamarai Holding Sdn Bhd (TH).

Perundingan harmoni yang kerap dilakukan oleh Menteri Besar Negeri Sembilan, Dato’ Seri Utama Hj Mohamad Hj Hasan bersama wakil Thamarai Holding berakhir di mana peneroka asal, pewaris peneroka asal dan pembeli yang membeli tanah kepada peneroka asal mendapat pemilikan tanah masing-masing.

Di dalam ucapannya, beliau berasa amat bersyukur akhirnya kemelut status tanah ini selesai dengan baik sambil menegaskan penduduk seharusnya faham status tanah yang gagal diuruskan oleh pihak Gatco dan tidak guna terpengaruh dengan agenda pihak yang mempunyai kepentingan politik.

Katanya lagi, “sehingga ianya melalui beberapa proses lelongan dan pemilik bertukar ganti, dan isu di bawa ke mahkamah tinggi, namun masalah ini tidak dapat diselesaikan sehingga tanah ini diambil oleh Dana Harta secara sah dan termaktub di dalam perundangan Negara.”
“Kemudiannya di beli secara lelongan awam oleh syarikat Thamarai Holding Sdn. Bhd. yang berorentasikan perniagaan dan Kerajaan Negeri tidak mempunyai kuasa mengarah apabila peneroka asal menuntut hak terhadap tanah seperti yang terkandung pada perjanjian asal bersama Gatco.” Ujarnya.

“Namun apa yang penting, peneroka asal dan waris perlu berasa bersyukur dan berterima kasih kepada TH kerana telah bersetuju dan menyelesaikannya secara harmoni dengan memberi 4 ekar tanah secara percuma kepada peneroka asal. Manakala pembeli yang membeli kepada peneroka asal pula mendapat 2 ekar tanah.” Tegas Menteri Besar lagi.
“Jika TH menjual tanah tersebut mengikut harga pasaran, harga yang perlu dibayar mereka ialah RM30,000 seekar tanah. Maka kiralah untuk 8 ekar tanah, jika itu yang mahu dituntut sebahagian peneroka.” Sambung beliau lagi.

Penyelesaian ini diungkapkan beliau di Dataran Tabika Kemas, Kampung Serampang Indah ketika sesi lawatan kerjanya di sini, pagi tadi.

Menteri Besar turut menasihatkan peneroka asal serta waris agar bersetuju dengan perundingan dan keputusan bersama Kerajaan Negeri yang sentiasa fokus kepada kesejahteraan rakyat manakala pihak Thamarai Holding pula sanggup mengetepikan keuntungan mereka.

Sebanyak 182 keluarga peneroka asal, 109 pewaris peneroka asal, 61 keluarga membeli tanah melalui waris dan 45 waris yang tidak tinggal di sini menerima faedah perundingan Kerajaan Negeri dan pihak TH tersebut sekaligus berakhirnya kemelut tanah sejak lebih 30 tahun lalu.

Menurut Menteri Besar lagi, pengagihan tanah akan dibuat secara undian di bawah Jawatankuasa yang dipengerusikan oleh Dato’ Zainal Abidin Hj Ahmad, ADUN Kawasan Sg Lui.

Bersama lawatan kerja Menteri Besar, Dato’ Abdul Razak Mansor, YDP Speaker DUN, Dato’ Hj Mat Ali Hasan, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Zainal Abidin Hj Ahmad, ADUN Kawasan Sg. Lui, En. Papiyah a/l Rajamian, wakil kaum India Kampung Serampang Indah, En. Hamrah Hj Mohamad, Pengerusi JKKK Kampung Serampang Indah.

Share this article :

Post a comment

Kami tidak bertanggungjawab dengan komen anda. Silalah komen , jangan mengomel. MHS cadangkan agar tuan/puan gunakan nama tak kisah lah panggilan atau sebenar. Tak perlu lah pakai anonnymous/anon. itu lebih beretika...


 
Support : Copyright © 2012-2020. MHS - All Rights Reserved: MyHomeSoil Design Team